Az amerikai törvényhozás előtt tanúskodott az OpenAI vezére

Sam Altman, a ChatGPT-t létrehozó OpenAI alapítója és vezetője a Kongresszusban válaszolt a mesterséges intelligencia (AI) biztonságával és kockázataival kapcsolatos képviselői kérdésekre. A megbeszélés témái között szerepelt a szabályozás, a választási integritás és az AI munkaerőpiacra gyakorolt hatása.

Altman szerint az AI potenciálisan forradalmasíthatja az emberek munkavégzését, vásárlási szokásait és az emberi interakciókat. Azonban a technológia fejlődésével együtt járnak komoly kockázatok is: Altman legnagyobb félelme, hogy a technológia jelentős károkat okozhat a világban. Hangsúlyozta, hogy ha az AI technológia rosszul sül el, annak mélyreható és akár visszafordíthatatlan következményei is lehetnek, ezért nagyon fontos, hogy ezt a kormánnyal együttműködve megakadályozzák.


Hirdetés:



Képviselői kérdésre válaszolva Altman kijelentette, hogy szerinte kormányzati beavatkozás szükséges az iparág biztonságának fenntartásához. Elmondása szerint az OpenAI célja, hogy együttműködjön a kormánnyal, hogy megelőzzék a mesterséges intelligencia által okozott károkat. A szabályozás kérdése kulcsfontosságú, hiszen a technológia fejlődésével együtt jár a szabályozás szükségessége is.

A Kongresszus épülete, Washington, D.C.

Altman szerint az AI eszközök segíthetnek új tudományos és technológiai felfedezésekben és az emberiség legnagyobb kihívásainak, mint például a klímaváltozás kezelésében, vagy a rák gyógyításában. Bár a jelenlegi rendszerek még nem képesek ezekre a feladatokra, Altman szerint rendkívül hálásak az emberiségnek, hogy már ma is nagy értéket találnak ezekben a rendszerekben.

Altman szerint az AI eszközök segíthetnek új tudományos és technológiai felfedezésekben és az emberiség legnagyobb kihívásainak, mint például a klímaváltozás kezelésében, vagy a rák gyógyításában. Bár a jelenlegi rendszerek még nem képesek ezekre a feladatokra, Altman szerint rendkívül hálásak az emberiségnek, hogy már ma is nagy értéket találnak ezekben a rendszerekben.

Adatvédelem

Az adatvédelem és a mesterséges intelligencia kapcsolata is kiemelt téma. Altman szerint az embereknek lehetőséget kell adni arra, hogy eldöntsék, hogy szeretnék-e, ha személyes adataikat felhasználnák a mesterséges intelligenciák kiképzéshez. Ez rámutat a nemzeti adatvédelmi törvény szükségességére.

A mesterséges intelligencia jövője izgalmas és kihívásokkal teli. Ahogy a technológia fejlődik, úgy nő a szükség a szabályozásra és a biztonsági intézkedésekre. Altman és az OpenAI elkötelezett abban, hogy biztonságos és hatékony AI eszközöket hozzanak létre, amelyek javítják életünk minőségét, miközben minimalizálják a kockázatokat.

Új ipari forradalom

A Kongresszusban felmerült aggodalmak között szerepelt az új ipari forradalom, amely milliók munkahelyének elvesztésével járhat. Altman szerint azonban nehéz előre jelezni, hogy pontosan milyen hatással lesz az AI a munkaerőpiacra.

Úgy gondolom, hogy a technológiai forradalom másik oldalán sokkal több munkahely lesz, és a mai munkahelyek is jobbak lesznek.

– Sam Altman

Altman szerint az AI nemcsak el fogja venni a munkahelyeket, hanem újakat is fog teremteni. Példaként említette az AI fejlesztőket, az AI etikusokat és az AI oktatókat. Azt is mondta, hogy az AI segíthet javítani a munkavállalók életminőségét, például csökkentheti a munkahelyi stresszt és növelheti a kreativitást.

Az AI szabályozása

Altman szerint a kormányzati beavatkozás kritikus lesz az egyre erősebb modellek kockázatainak mérséklésében. Javasolta, hogy az Egyesült Államok kormánya fontolja meg a licencelési és tesztelési követelmények kombinációját az AI modellek fejlesztésére és kiadására.

Altman szerint ez segíthetne biztosítani, hogy az AI modellek ne legyenek veszélyesek vagy diszkriminatívak. Azt is mondta, hogy fontos lenne egy nemzetközi együttműködés az AI szabályozásában, hogy elkerüljük a versenyhelyzetet és a normák hiányát.

A Kongresszusban felmerült kérdések között szerepelt az AI potenciális hatása a választásokra. Altman szerint ez az egyik legnagyobb aggodalomra okot adó terület, és szükség van a szabályozásra ezen a téren. Azt is mondta, hogy fontos lenne növelni az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot az AI által használt platformokon.

Altman szerint etikai és morális problémák merülnek fel az autonóm fegyveres rendszerek használatával kapcsolatban. Elmondta, hogy fontos lenne egy nemzetközi egyezmény az AI alkalmazásának korlátozására a hadviselésben.

Az AI technológia rosszul sülhet el, de ha jól csináljuk, akkor nagyszerű dolgokra lehet képes az emberiség.

– Sam Altman

Ez a gondolat adja a jövő irányát, és rámutat arra, hogy milyen fontos a kormányzat és az iparág együttműködése a mesterséges intelligencia fejlődésének elősegítésében.

Hozzászólás írása

Az Ön email címe nem fog megjelenni. A kötelező mezőket csillaggal (*) jelöljük.