Már működik az Intel AI chippel ellátott következő generációs processzora

Az Intel sem szeretne kimaradni a mesterséges intelligencia (AI) forradalmából. A napokban bemutatott laptopban működő Meteor Lake processzorral próbál lépést tartani az NVIDIA-val. A Meteor Lake processzor dedikált áramkörrel rendelkezik, amely felgyorsít bizonyos AI munkafolyamatokat, például a videohívások során a háttér homályosítását vagy cseréjét azáltal, hogy felismeri a felhasználót. A tervek szerint a processzor az év vége felé kerül piacra, méghozzá először laptopokban. Az asztali gépekbe való processzor később jelenik meg.

Az Intel PC processzoraiban az AI gyorsítót látófeldolgozási egységnek, vagy VPU-nak nevezi, amelyet a Movidius AI chipgyártó 2016-os felvásárlása óta használhatnak. Bár a Meteor Lake képes futtatni a Stable Diffusion képalkotó algoritmust, a nagy AI nyelvi modellek, mint például a ChatGPT, egyszerűen nem férnek el egy laptopon.


Hirdetés:



Ennek ellenére sok munka folyik annak érdekében, hogy ezt a problémát megoldják. A Facebook LLaMA és a Google PaLM 2 nagy nyelvi modelleket eleve úgy tervezték, hogy kisebb „kliens” eszközökön, mint például PC-ken, sőt akár telefonokon is futtathatók legyenek. Az Intel processzorával talán a közeljövőben ezek a modellek akár helyben is futtathatók lesznek.

A Meteor Lake a GPU-kat (grafikus feldolgozó egységeket) és a CPU-t (központi feldolgozó egység) egyaránt használja, és különféle AI munkafolyamatokat képes futtatni. Az Intel szerint a VPU (Vision Processing Unit) főként háttérfeladatokra szolgál, míg a GPU nehezebb párhuzamos munkákat lát el. Eközben a CPU könnyű, alacsony késleltetésű következtetési munkát végez.

Egyes AI munkafolyamatok a VPU-n és a GPU-n is futtathatók egyszerre, és az Intel lehetővé tette a fejlesztők számára, hogy a különböző számítási rétegeket az alkalmazás igényei alapján célozzák meg. Ez végső soron magasabb teljesítményt eredményez alacsonyabb energiafogyasztás mellett, ami jelenleg az Apple M-sorozatú processzoraihoz képest a legnagyobb versenyhátrány.

A címlapjépet Midjourney 5.1 készítette az alábbi prompt alapján:

/imagine prompt macro photo of a CPU --ar 16:9

Hozzászólás írása

Az Ön email címe nem fog megjelenni. A kötelező mezőket csillaggal (*) jelöljük.