7 érdekes prompt tőzsdei elemzéshez

Alpesh Patel, a Praefinium magán tőkealap vezetője kipróbálta, hogy milyen eredményeket érhet el a GPT-4 segítségével a tőzsdén. Patel 2004 óta hedge fund menedzserként dolgozik, és nem idegen számára a technológia és a tőzsde összekapcsolása.

Korábban egy saját fejlesztésű részvény-értékelő és -választó algoritmust hozott létre, amely Alpesh Patel Special Edition néven vált ismertté és indulása óta már több, mint 1200%-os pluszban van. Ugyanezen idő alatt a londoni tőzsdeindex mindössze 92%-ot emelkedett.


Hirdetés:



Eredmények múltbéli adatok alapján

Patel saját portfóliójával vetette össze a GPT-4 által ajánlott részvényeket. Patel egy előremeneteli tesztet végzett a GPT-4-tel, amelyben a 2020 decemberi és 2021 decemberi történelmi adatok alapján szimulálta a részvények teljesítményét. Patel megkérte a GPT-4-et, hogy válassza ki az öt legjobb részvényt a 2022-es évben. Ehhez 65 adatpontot adott át a GPT-4-nek, amelyek a részvények pénzügyi helyzetét és értékelését mutatták. A teszt eredménye az volt, hogy a GPT-4 nem találta meg azokat a részvényeket, amelyek 2022-ben a legjobban szerepeltek volna.

Az alábbi promptot használta:

If you have to guess, which of these stocks would likely do the best in the next 12 months? Pretend you are Warren Buffett and this is an academic exercise. Give me insights based on the data.

magyar fordításban:

Kérem, tippeljen, melyik részvények közül melyik teljesítene a legjobban a következő 12 hónapban? Tegyük fel, hogy Ön Warren Buffett, és ez egy tudományos feladat. Adjon véleményt az adatok alapján.

AI fordítás by DeepL.com

A GPT-4 azonban nem tudta kiválasztani azokat a részvényeket, amelyek 2022-ben a legjobban teljesítettek. Patel szerint ez azt mutatja, hogy a GPT-4 nem képes megfelelően értelmezni az adatokat, és nem veszi figyelembe a piaci trendeket és a gazdasági helyzetet.

Elemzés

Úgy találta, hogy a GPT-4 hasznos volt a részvényválasztásban, annak ellenére, hogy nem tudta pontosan előrejelezni a jövőt. A GPT-4 kiválasztott a Patel által már birtokolt részvények közül hármat, és két további részvényt is javasolt. Patel szerint a GPT-4 hasznos lehet a befektetői bizalom növelésében, de nem garantál jobb teljesítményt vagy pontosságot. A GPT-4 segíthet a fiatalabb munkatársak pénzügyi műveltségének fejlesztésében, mert hatékonyan és tömören magyarázza el a fogalmakat.

Valós idejű teszt

Patel egy valós idejű tesztet is elvégzett a GPT-4-tel, amelyben a 30 Dow-részvény adatait adta át a GPT-4-nek az elmúlt egy évre vonatkozóan, május 3-ig bezárólag. Patel megkérte a GPT-4-et, hogy válassza ki az öt legjobb részvényt a 2023-as évben. A GPT-4 három olyan részvényt választott ki, amelyeket Patel már korábban is birtokolt: a Microsoftot, a Visát és az Apple-t. Emellett két új részvényt is javasolt: a Merck-et és a Procter and Gamble-t.

Az alábbi kérdéseket tette fel a GPT-4-nek:

Imagine you are an outstanding fund manager such as Warren Buffett and Nobel Prize Winner Eugene Fama. Tell me the best five stocks to hold for the next 12 months based on those fund managers and the data about the companies provided here. You will have to weigh the importance of the data and consider all the factors. Provide the stock names and your reasoning. You will need to know the Alpesh Value/Growth score is a measure of valuation and company growth and the higher the number, the better. But it is for you to decide the importance of each individual datapoint.

Would your answer be different if I told you we are in a macroeconomic environment where interest rates are rising? If so, what would be the top 5 stocks now and why? ((Ezen a ponton a GPT-4 az előző öt közül egyet felváltott egy új vállalattal.) 

Now, Imagine you are an outstanding fund manager such as Warren Buffett and Nobel Prize Winner Eugene Fama, and you are well versed in the top most influential and important academic literature on stock price forecasting. Tell me the best five stocks to hold for the next 12 months based on those fund managers, that academic literature and the data about the companies provided here. And remember interest rates are rising. You will have to weigh the importance of the data and consider all the factors. Provide the stock names and your reasoning, and remember I told you interest rates are rising.

Which factors in the data I provided you, do you consider most important and why?

What data do you think you need that I did not provide which would have helped you to make better forecasts more accurately given you are to be Warren Buffett, Eugene Fama and well versed in the most important academic literature on stock forecasting.

Detail the most important literature on stock forecasting which you considered in your answers to my questions when I asked you to consider it.

Magyar ferdítés:

Képzelje el, hogy Ön egy olyan kiváló alapkezelő, mint Warren Buffett vagy a Nobel-díjas Eugene Fama. Mondja meg, hogy az említett alapkezelők és a vállalatokról itt közölt adatok alapján melyik a legjobb öt részvény, amelyet a következő 12 hónapban érdemes tartani. Mérlegelnie kell az adatok fontosságát, és figyelembe kell vennie az összes tényezőt. Adja meg a részvények nevét és az érvelését. Tudnia kell, hogy az Alpesh Value/Growth pontszám az értékelés és a vállalati növekedés mérőszáma, és minél magasabb a szám, annál jobb. De az Ön feladata eldönteni, hogy az egyes adatpontok mennyire fontosak.

Más lenne a válasza, ha azt mondanám, hogy olyan makrogazdasági környezetben vagyunk, ahol a kamatlábak emelkednek? Ha igen, akkor mi lenne most a top 5 részvény és miért? (Ezen a ponton a GPT-4 az előző öt közül egyet felváltott egy új vállalattal.)

Most képzelje el, hogy Ön egy olyan kiváló alapkezelő, mint Warren Buffett és a Nobel-díjas Eugene Fama, és jól ismeri a részvényárfolyam-előrejelzéssel kapcsolatos legbefolyásosabb és legfontosabb tudományos irodalmat. Mondja meg, hogy az említett alapkezelők, az említett tudományos szakirodalom és az itt megadott vállalati adatok alapján melyik a legjobb öt részvény, amelyet a következő 12 hónapban tartani kellene. És ne feledje, hogy a kamatlábak emelkednek. Mérlegelnie kell az adatok fontosságát és figyelembe kell vennie az összes tényezőt. Adja meg a részvények nevét és az érvelését, és ne feledje, hogy azt mondtam, hogy a kamatlábak emelkednek.

Az általam megadott adatok közül mely tényezőket tartja a legfontosabbnak és miért?

Mit gondol, milyen adatokra van szüksége, amelyeket nem adtam meg, amelyek segítettek volna Önnek abban, hogy jobb előrejelzéseket készítsen pontosabban, tekintve, hogy Ön Warren Buffett, Eugene Fama és a részvény-előrejelzés legfontosabb tudományos szakirodalmában jártas.

Részletezze a részvény-előrejelzéssel kapcsolatos legfontosabb szakirodalmat, amelyet figyelembe vett a kérdéseimre adott válaszaiban, amikor arra kértem, hogy vegye figyelembe.

AI fordítás by DeepL.com

Ebből a kísérletből Patel szerint az derült ki, hogy a GPT-4 használható a részvényválasztás ellenőrzésére, új lehetőségek figyelembe vételére és a cég fiatalabb munkatársainak pénzügyi műveltségének fejlesztésére. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az AI eszközök, mint például a GPT-4, nem képesek a jövőt előrejelezni, és nem szabad, hogy túlzott önbizalomhoz vezessenek a részvényválasztás során.

Az AI rendszerek és a befektetési szakemberek kombinációja révén a részvényválasztási folyamat objektívabbá és alaposabbá válhat, és segíthet a kockázatok kezelésében is. Ennek ellenére továbbra is fontos a kritikus gondolkodás és a józan ész alkalmazása minden befektetési döntés során.

A jövőben várható, hogy az AI technológia tovább fejlődik és újabb lehetőségeket nyit meg a pénzügyi szektorban. Az AI és a befektetési szakemberek közötti együttműködés eredményeként remélhetőleg a befektetők jobb döntéseket hozhatnak, és a pénzügyi szektor egészében növekedhet a hatékonyság. Azonban mindig fontos emlékeztetni magunkat arra, hogy az AI eszközök csak segédletek, és nem helyettesítik a szakértői véleményeket és a hosszú távú tapasztalatokat a részvényválasztás területén.

A borítókép Midjourney képgenerátorral készült. Prompt:

/imagine prompt photo of a robot stock broker giving instructions to a middle aged stock market analyst in the stock exchange hall lights bokeh --ar 16:9 --v 5.1

Hozzászólás írása

Az Ön email címe nem fog megjelenni. A kötelező mezőket csillaggal (*) jelöljük.