Az AI által generált művészet etikája és a Stable Attribution projekt

A mesterséges intelligencia (AI) egyre inkább képes lenyűgöző képeket létrehozni pusztán szöveges leírások alapján. Ilyen úgynevezett szöveg-kép generátorok például a Google Imagen, az OpenAI DALL·E vagy a Midjourney. Ezek a modellek felhasználhatók kreatív alkotásra, de etikai kérdéseket is felvetnek: Kit illet szerzői jog? Hogyan lehet megvédeni az eredeti alkotók jogait és elismerni a hozzájárulásukat? Hogyan lehet megkülönböztetni a valódi és a hamis képeket?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ Anton Troynikov, a Chroma startup társalapítója, aki az AI interpretálhatóságán dolgozik. A Chroma olyan eszközöket fejleszt, amelyek segítenek adatokon keresztül megérteni az AI viselkedését és döntéseit. Anton Troynikov nemrég indította el a Stable Attribution projektet, amelynek célja, hogy megkönnyítse az alkotások eredetének nyomon követését.


Hirdetés:



Anton Troynikov gondolatai az AI művészetről

Anton Troynikov szerint az AI művészeti generátorokról kialakult vita mindkét oldalának érvei egymás mellett haladnak el. Egyrészt vannak, akik úgy gondolják, hogy az AI generátorok sértik az eredeti alkotók jogait és értékét, másrészt vannak, akik úgy gondolják, hogy az AI generátorok új lehetőségeket nyitnak meg a kreativitás és az inspiráció számára.

Anton Troynikov célja az, hogy a technológusok és a kreatív szakemberek ne legyenek egymás ellenfelei, hanem együttműködjenek és tiszteljék egymást. Ehhez szükség van egy olyan rendszerre, amely lehetővé teszi az alkotások eredetének és tulajdonosának meghatározását és bizonyítását.

A Stable Attribution célja és működése

A Stable Attribution projekt egy technikai megoldást kínál erre a problémára. A projekt weboldalán bárki feltölthet egy szöveges leírást és egy hozzá tartozó AI által generált képet. A projekt aztán visszaad egy „attribution kód„-ot, amely tartalmazza a kép és a szöveg vektoros reprezentációját, valamint zajt, amely megnehezíti a hamisítást.

A attribution kód segítségével bárki reprodukálhatja az eredeti vektorokat a képhez tartozó szöveg alapján. Ez azt jelenti, hogy ha valaki lát egy generált képet valahol, akkor ellenőrizheti annak eredetét és tulajdonosát. Anton Troynikov szerint ez egy egyszerű és hatékony módszer arra, hogy biztosítsák az alkotók jogait és elismerését.

Az alkotók és művészek azonosítása

A Stable Attribution projekt nemcsak technikai megoldást kínál, hanem a közösségi együttműködést is ösztönzi. A projekt weboldalán egy nyilvános adatbázis található, amely tartalmazza a feltöltött képeket és szövegeket, valamint az attribution kódokat. A képek URL-jeinek segítségével bárki megkeresheti az eredeti forrásokat, és megtudhatja, hogy kik azok az alkotók és művészek, akik eredeti képeit a mesterséges intelligencia felhasználta.

A weboldalon található egy űrlap is, amelyen keresztül az emberek bejelenthetik, ha felismerik a kép alkotóját. Anton Troynikov szerint ez egy fontos lépés annak érdekében, hogy az alkotók elismerést és visszajelzést kapjanak a munkájukról. A projekt célja, hogy összekösse az AI generátorok használóit és az eredeti alkotókat, és elősegítse a párbeszédet és a tanulást.

A generatív AI hatása a művészeti alkotásra

Anton Troynikov úgy véli, hogy a generatív AI modellek és az attribution rendszer két előnnyel járhatnak a művészeti alkotás szempontjából. Az első az, hogy lehetővé teszik az alkotók arányos kompenzációját a képzési adatbázishoz való hozzájárulásuk alapján. Ha egy AI modell egy adott alkotást használ fel a tanuláshoz vagy a generáláshoz, akkor annak alkotójának jogdíjat kell kapnia.

A második előny az, hogy a generatív AI modellek keresőmotorként is működhetnek. Ha valaki egy adott esztétikai érzéket vagy stílust keres, akkor beírhatja a szöveges leírást, és megnézheti, hogy milyen képeket generál az AI modell. Ezután visszavezetheti ezeket a képeket az eredeti forrásokhoz, és felfedezheti azokat az alkotásokat, amelyek inspirálták vagy befolyásolták az AI modellt.

Anton Troynikov szerint ez egy új módja annak, hogy megtaláljuk a saját egyedi esztétikai érzékünket, és megismerjük azokat az alkotókat és művészeket, akik hozzájárultak ahhoz.

Címlapkép Midjourney prompt:

/imagine oil painting of a robot bird sitting on a bench in the style of Leonardo da Vinci --v 5 --ar 16:9

Hozzászólás írása

Az Ön email címe nem fog megjelenni. A kötelező mezőket csillaggal (*) jelöljük.