A Midjourney forradalmasítja a képgenerálást – Hogyan tervezzünk hatékony és kreatív promptokat?

Szeretne olyan képeket készíteni, amelyek tükrözik a fantáziáját és a kreativitását? Szeretne olyan művészeti alkotásokat létrehozni, amelyek lenyűgözik az embereket? Szeretne olyan humoros vagy abszurd képeket generálni, amelyek megnevettetik a barátait?

A Midjourney promptok olyan szöveges utasítások, amelyek alapján a Mdjourney képeket generál. A Midjourney egy mesterséges intelligenciára épülő szöveg-kép generátor, amely képes szöveget és képet kombinálni kreatív módon. A Midjourney több mint 12 billió adatból tanult meg rajzolni, és képes alkalmazkodni a felhasználók stílusához és igényeihez. A Midjourney segítségével egyedi és izgalmas képeket készíthetünk.


Hirdetés:



A Midjourney használatához regisztrálnunk kell a Discord rendszerbe. A Midjourney-t az alábbi linken érjük el: https://discord.com/channels/662267976984297473/952771221915840552

A szolgáltatást havi $10 dollár befizetése után használhatjuk.

Hatékony és kifejező

Először is érdemes megismerni a promptok alapvető szerkezetét és elemeit. Fontos megjegyezni, hogy a Midjourney csak angol nyelven ért, magyar utasításokkal nem tud mit kezdeni.

Egy prompt tartalmazhat:

  • A Midjourney-t az /imagine parancs beírásával tudjuk „aktiválni”. Az /imagine parancs után írjunk egy szóközt, és megjelenik a prompt felirat, ami után kezdhetjük a kép szöveges leírásának gépelését.
  • Ha a legújabb, legprofibb verziót szeretnénk használni, akkor a prompt végén írjuk be a –v 5 paramétert.
  • Kép URL-eket: Ezek olyan webcímek, amelyek képekre mutatnak. A kép URL-ek befolyásolják a generált kép stílusát és tartalmát. A kép URL-eket mindig a prompt elejére kell írni. Például: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6a/Mona_Lisa.jpg/1200px-Mona_Lisa.jpg
  • Szöveges leírást: Ez a szöveges rész, amely leírja, hogy milyen képet szeretnénk létrehozni. A szöveges leírás után következnek a paraméterek. Például: Mona Lisa smiling in a yellow dress
  • Paramétereket: Ezek olyan speciális utasítások, amelyek megváltoztatják a generált kép tulajdonságait. A paramétereket mindig a prompt végére kell írni. Például: –v5 –ar 16:9 A teljes paraméter lista ezen a weboldalon olvasható: https://docs.midjourney.com/docs/parameter-list

A prompt hossza, szóhasználata és pontossága befolyásolja a kép minőségét és stílusát. Íme néhány tipp arra, hogyan írjunk jobb promptokat:

  • Használjunk specifikus szinonímákat: A Midjourney nem érti a nyelvtant vagy a mondat szerkezetét úgy, mint az emberek. A szóválasztás viszont nagyon fontos. Minél specifikusabb szavakat használunk, annál jobban befolyásoljuk a generált képet. Például: „nagy” helyett használjuk az „óriási” vagy „hatalmas” kifejezéséket.
  • Kerüljük a tagadásokat: Jobb leírni azt, amit szeretnénk, mint azt, amit nem. Ha azt írjuk, hogy „egy torta nélküli buli„, valószínűleg lesz torta a generált képen. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy egy tárgy ne legyen a végső képen, próbáljuk ki az promptolást a –no paraméterrel.
  • Legyünk konkrétak vagy általánosak attól függően, hogy milyen eredményt szeretnénk elérni: Ha egy adott dolgot szeretnénk megjeleníteni a képen, akkor legyünk részletesek és pontosak. Ha viszont szeretnénk a Midjourney-nek hagyni a némi szabadságot, akkor legyünk kevésbé specifikusak vagy használjunk homályos kifejezéseket. Például: ha egy pontos portrét szeretnénk készíteni valakiről, akkor írjuk le a személy arcának és testének minden részletét. Ha viszont egy általános portrét szeretnénk készíteni valakiről, akkor elég megadni a nemét, a hajszínét és az életkorát.
  • Használjunk vesszőket, zárójeleket és kötőjeleket a gondolataink rendezésére: A Midjourney nem értelmezi megbízhatóan ezeket a jeleket, de segíthetnek nekünk abban, hogy világosabban és logikusabban fogalmazzunk. A vesszőkkel elválaszthatjuk az egymástól független részeket, a zárójelekkel kiemelhetjük a fontos részleteket, a kötőjelekkel pedig összekapcsolhatjuk az összetartozó részeket. Például:
/imagine prompt photo of a (smiling) lady with blue eyes, brown hair – red dress –v 5 –ar 16:9

Prompt példák

Most nézzünk néhány példát arra, hogyan írhatunk Midjourney promptokat különböző témákra.

Portrékészítés: Ha szeretnénk egy portrét készíteni valakiről vagy magunkról, akkor használhatunk egy kép URL-t mint inspirációt vagy kiindulópontot. A kép URL után írhatunk le további részleteket vagy változtatásokat. Például:

/imagine prompt https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6a/Mona_Lisa.jpg/1200px-Mona_Lisa.jpg Photo of a young lady, holding a coffee mug in her hand in a photo studio, soft background –v 5 –ar 16:9

Tájképalkotás: Ha szeretnénk egy tájképet készíteni valamilyen helyről vagy hangulatról, akkor használhatunk egy szöveges leírást vagy egy kép URL-t mint inspirációt. A leírásban vagy a kép URL után írhatunk további részleteket vagy változtatásokat. Például:

/imagine prompt https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/Autumn_Red_peaches.jpg/1280px-Autumn_Red_peaches.jpg autumn forest with orange leaves and red peaches –v 5 –ar 16:9

Művészeti stílusok használata: Ha szeretnénk egy művészeti stílust utánozni vagy alkalmazni egy képre, akkor használhatunk egy kép URL-t mint stílusforrást és egy másik kép URL-t mint tartalomforrást. A stílusforrás URL-jét írjuk előre, a tartalomforrás URL-jét pedig utána. Például:

/imagine prompt https://cdn.britannica.com/78/43678-050-F4DC8D93/Starry-Night-canvas-Vincent-van-Gogh-New-1889.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6a/Mona_Lisa.jpg/1200px-Mona_Lisa.jpg Mona Lisa in the stlye of Vincent van Gogh –v 5 –ar 16:9

Humoros vagy abszurd képek létrehozása: Ha szeretnénk valami vicceset vagy furcsát készíteni, akkor használhatunk egy szöveges leírást vagy egy kép URL-t mint inspirációt. A leírásban vagy a kép URL után írhatunk további részleteket vagy változtatásokat. Például:

/imagine prompt cat with yellow hat::3.5 electric arc::1 –v 5 –ar 16:9

Még valami!

A /blend parancs segítségével 2-5 képet tölthetünk fel, majd a rendszer megvizsgálja az egyes képek koncepcióit és esztétikáját, és összefésüli őket egy új képbe.

A /blend parancs használatakor az alábbi paramétereket adhatjuk meg:

ParaméterLeírás
image3, image4, image5További képek hozzáadása
dimensionsKéparány kiválasztása (1:1, 2:3 vagy 3:2)
megjegyzések, gondolatokEgyéni utótagok hozzáadása a /blend parancshoz

A következő képeket fűztem össze:

És az eredmény?

Ráadásnak mutatok egy Midjourney prompt generátort, ami inspirációt adhat és segít megírni a megfelelő promptot: https://prompt.noonshot.com/

Hozzászólás írása

Az Ön email címe nem fog megjelenni. A kötelező mezőket csillaggal (*) jelöljük.